Dieta owsiana jest znana już od bardzo dawna. Osoby, które chcą pozbyć się nadmiernych kilogramów, często korzystają właśnie z tej diety. Jednakże czy owsianka a odchudzanie rzeczywiście działa?
Dieta owsiana nie traci na popularności. Starczy jeden dzień w tygodniu przejść na owsiankę, aby zgubić parę kilogramów. Jednodniowa dieta owsiana jest efektywna szczególnie wówczas, kiedy masz małą nadwagę oraz zamierzasz ją szybko zrzucić. Dieta owsiana robi karierę nie tylko ze względu na sprzyjanie odchudzaniu. Jednodniowa dieta owsiana wykorzystywana raz w tygodniu starczy, aby szybko schudnąć. Płatki owsiane w 100 g zawierają zwykle 366 kcal, i do wykonania sycącego posiłku starczy połowa tej ilości. Owsianka z płatków, bogata w błonnik, czyści naczynia krwionośne ze złogów cholesterolowych. Dieta owsiana jest zatem prewencją chorób krążenia. Owsianka zmniejsza także poziom cukru we krwi. Całe nasiona owsa natomiast dostarczają fitoestrogenów. Mogą się z nimi zaprzyjaźnić panie w okresie klimakterium oraz po menopauzie. Dietetycy polecają jednodniową dietę owsianą, ponieważ płatki owsiane, chociaż zawierające błonnik oraz poszczególne minerały: potas, cynk oraz żelazo, są w gruncie rzeczy niezwykle skromnym w wartości wzmacniające jedzeniem. Nie dostarczają prawie żadnych witamin.
Dieta owsiana. Jak jeść płatki owsiane
Płatki owsiane najlepiej spożywać nieco przetworzone więc ugotowane z mlekiem czy wodą lub prażone, z jogurtem. Nie poddane obróbce cieplnej płatki owsiane są ciężkostrawne oraz mogą podrażnić co wrażliwszy przewód pokarmowy. Najlepiej spożywać płatki owsiane z mlekiem czy jego przetworami, ponieważ inaczej mogą stać się przyczyną nadmiernej produkcji szczawianów wapnia, co może być niebezpieczne szczególnie dla osób z tendencją do kamicy nerkowej.
Dzień owsiany – jednodniowa dieta owsiana
Taka dietę możemy praktykować przez dłuższy czas. Jeden dzień w tygodniu na samych płatkach nie zuboży nas w składniki wzmacniające, i efektywnie pomoże zrzucić parę kilogramów nadwagi. W przeciągu tego jednego dnia spożywamy wyłącznie posiłki na bazie płatków owsianych. Na przykład rano gotujemy pięć łyżek płatków w szklance mleka, aż dobrze się rozgotują. Osoby zdeterminowane mogą ograniczyć się do samych płatków. Gdy ciężko ci przełknąć tak bezpłciowe jedzenie dodaj łyżeczkę rodzynek, parę kawałków pokrojonego kandyzowanego imbiru lub pół startego surowego jabłka. Na obiad można ugotować płatki z wodą czy bulionem warzywnym oraz kandyzowanym imbirem czy kilkoma różyczkami brokuła lub kalafiora. Na przekąskę można uprażyć płatki oraz spożyć z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami (jabłko, pomarańcza, kiwi), na kolację ugotować płatki z wodą oraz odrobiną marchewki lub z suszonymi pomidorami dobrze odsączonymi z zalewy lub oliwkami.
Owies na zdrowie
100 gram nieugotowanych płatków owsianych zawiera aż 17 g białka roślinnego, potrzebnego do właściwego działania metabolizmu, i również 10,6 g błonnika, prawie 5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych i 66 g cukrów złożonych. Do tego trzeba dodać duże zasoby witamin oraz minerałów, szczególnie: manganu, fosforu, miedzi, żelaza, selenu, magnezu oraz cynku i witaminy B1. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Cornell w USA, płatki owsiane mają taką samą moc leczniczą jak warzywa oraz owoce!
Niezwykle dokładne badania naukowe pokazują, iż systematyczna konsumpcja płatków owsianych może mieć niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, przy czym szczególnie podkreśla się:
1. Zmniejszanie zagrożenia dysfunkcji śródbłonka, jaka uniemożliwia sercu dobrą pracę oraz może przyczyniać się do choroby wieńcowej
2. Zmniejszanie ciśnienia krwi
3. Zmniejszanie ryzyka miażdżycy, szczególnie u pań po menopauzie
4. Zapobieganie rakowi jelita grubego i raka piersi – kobiety przed menopauzą jedzące ponad 30 gram owsa dziennie mają o 50% mniejsze szanse na zachorowanie na nowotwór piersi
5. Przyspieszanie metabolizmu cukrów podczas treningu, co pozwoli dłużej cieszyć się siłą oraz stabilnym poziomem cukru we krwi
6. Ochronę mitochondriów komórkowych przed oddziaływaniem wolnych rodników powodujących nie tylko starzenie się, lecz również mechanizmy nowotworowe
7. Zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi, dzięki zawartości beta-glukanu, jaki wiąże w jelitach kwasy żółciowe
8. Zmniejszanie oraz regulowanie poziomu cukru we krwi, co w efekcie pozwoli przeciwdziałać przebiegowi cukrzycy
9. Zmniejszanie zagrożenia występowania astmy u dzieci, nawet do 50%
10. Wspieranie wytrzymałości organizmu w walce z bakteriami, drobnoustrojami, i chociażby grzybami. Beta-glukan wzmacnia bowiem aktywność oraz skuteczność komórek immunologicznych w czasie choroby
Owsianka w normalnej diecie
Analizując wpływ owsianki na całościowe odżywianie, badacze z Uniwersytetu w Sydney w Australii doszli do wniosku, iż najbardziej potrzebne jest jedzenie owsianki rano – płatki owsiane zostały docenione za najlepszy oraz najbardziej sycący produkt śniadaniowy! Można je przy tym konsumować w wersji surowej – namoczonej przez całą noc w mleku, wodzie lub jogurcie, czy gotowanej oraz podawanej z dodatkami takimi jak miód, orzechy, owoce, kakao, wiórki kokosowe, mielony mak lub domowe powidła.