Jak wygląda odchudzanie?

O tym, że kminek ma wiele zbawiennych dla ciała i organizmu właściwości, wiadomo od dawna. Kminek jest jednym z najbardziej powszechnych ziół. Pachnące nasiona kminku wykorzystywane są nie tylko jako przyprawa, lecz także jako cudowny środek wspomagający trawienie. Od niedawna jednak przyprawa ta stosowana jest również na odchudzanie. Czy kminek na odchudzanie, rzeczywiście jest dobry? Czy dzięki niemu możemy pozbyć się zbędnych kilogramów?

Kminek to znana przyprawa w naszej kuchni. Pasuje do dań tłustych, ciężkostrawnych oraz wiatropędnych, dlatego, gdyż poprawia trawienie, usuwa wzdęcia, kolki oraz zaparcia. Działanie zdrowotne kminku jest ogromne, więc poleca się go zarówno dorosłym, jak również dzieciom.

Kminek zwyczajny (łac. Carum carvi) to roślina dwuletnia z rodziny selerowatych. W Polsce występuje pospolicie, poza tym rośnie na terenie innych krajów Europy, Azji oraz Afryki (Tunezja). Nasiona kminku mają ostry zapach oraz nieco piekący smak. Są często używaną przyprawą. Zawierają ok. 3–7% olejku eterycznego, jakiego podstawowe składniki to: karwon (pobudza ośrodkowy układ nerwowy), limonen i aldehyd kuminowy (kuminal) z rodziny terpenów. W nasionach kminku zwyczajnego znajdują się także: flawonoidy (naturalne przeciwutleniacze), substancje azotowe, węglowodany proste, skrobia, kwasy organiczne, garbniki, olej tłusty, woski, żywice.

Właściwości kminku

W nasionach kminku znajduje się od 3 do 7 proc. olejku eterycznego składającego się z karwonu, limonenu oraz aldehydu kuminowego. To również źródło flawonoidów wyrażających właściwości przeciwutleniające, kwasów organicznych, substancji azotowych i garbników. Kminek leczy skurcze przewodu pokarmowego, likwiduje wzdęcia i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jest również antybakteryjny i orzeźwia oddech. Zażywany systematycznie ma zbliżone działanie do syropu wykrztuśnego. Zalecany jest także kobietom w czasie miesiączki, gdyż działa przeciwbólowo. To nie wszystko. Kminek pobudza laktację oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi.

Kminek na odchudzanie

Ponieważ kminek poprawia funkcję układu pokarmowego, jest istotnym produktem w walce z otyłością oraz nadwagą. Kminek na odchudzanie można spożywać jako nasiona lub w postaci zmielonej, dołączając go do potraw. Właściwości odchudzające ma szczególnie woda z dodatkiem kminku zwyczajnego.
Przepis: odmierzyć szklankę (250 ml) gorącej wody. Dodać łyżeczkę nasion kminku, łyżeczkę imbiru oraz odrobinę cynamonu (te przyprawy także zwiększają tempo przemiany materii). Dobrze zmieszać. Pić 3 razy dziennie między posiłkami. Smak trunku można zmienić, dołączając do niego drobno startą skórę z cytryny (przed starciem należy ją obowiązkowo sparzyć).

Kminek – zastosowanie

Kminek to doskonała przyprawa do dań wiatropędnych, tłustych, smażonych oraz ciężkostrawnych. Zaleca się go do potraw zawierających nasiona roślin strączkowych – grochówek, fasoli, kapusty z grochem, i również do mięs (szczególnie do wieprzowiny, baraniny) i do sosów oraz zup. Kminek doskonale komponuje się z potrawami kapustnymi (np. bigosem). Można nim aromatyzować pieczywo i inne produkty piekarnicze. W kuchni sprawdzi się zarówno kminek zwyczajny w nasionach, jak również kminek mielony, jakim warto przyprawiać sałatki, kanapki, twarożek. Kminek pasuje dodatkowo do sera żółtego. Z kolei wywar z kminku warto podawać małym dzieciom z problemami trawiennymi oraz u których doszło do zebrania gazów. Przepis: łyżeczkę nasion kminku zwyczajnego zalać szklanką wrzątku, odłożyć na 10–15 minut. Po tym czasie napar odcedzić oraz schłodzony podać dziecku do picia (np. łyżką). Napar tenże jest także polecany dorosłym. Dziecku można również podać herbatę na ból brzucha zawierającą kminek.

Kumin a kminek

Nie należy mylić kminku zwyczajnego z kuminem. Kumin, więc kmin rzymski (łac. Cuminum cyminum), także należy do selerowatych, jednak jest rośliną jednoroczną. Pochodzi (przypuszczalnie) ze wschodnich rejonów Morza Śródziemnego. Teraz występuje tylko w uprawie – w Polsce kmin rzymski uprawiany jest sporadycznie, roślina ma bowiem małą tolerancję na chłód. Identycznie jak kminek, kumin jest przyprawą oraz rośliną zdrowotną. Zawiera wyciąg eteryczny oraz flawonoidy. Ma działanie przeciwzapalne, napotne oraz moczopędne, zwiększa wytwarzanie soków trawiennych i pobudza serce do pracy, oddziałuje na ośrodek oddechowy. Kmin rzymski sprawdza się jako dodatek do dań kuchni arabskiej, chili con carne, spaghetti bolognese. Dzięki niemu potrawa zyskuje intensywny smak oraz zapach. Czym innym aniżeli kminek zwyczajny jest także czarny kminek (czarny kmin), łac. Bunium persicum, jaki także wywodzi się z grupy selerowatych, jest jednakże odmienną przyprawą. Zawiera dużą ilość polifenoli, mocnych przeciwutleniaczy. Nasiona czarnego kminku zbliżone są do kminku zwyczajnego. Uwaga! Na terenie Bengalu „kalo jeera” (pod taką nazwą czarny kminek występuje w Indiach) znaczy czarnuszkę siewną (łac. Nigella sativa). Czarnuszka siewna to kompletnie odmienna roślina z grupy jaskrowatych. Jej nasiona mają silny, korzenny smak oraz także są stosowane jako przyprawa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here