Dieta grejpfrutowa to znana już od lat 30. XX w. dieta odchudzająca (nazywana również dietą Hollywood), jakiej bazę stanowi codzienne jedzenie grejpfrutów (świeżych owoców czy soku). Stosowana systematycznie przez 2 tygodnie, pozwoli na błyskawiczną utratę masy ciała – chociażby do 10 kg. Wedle twórców diety grejpfrutowej znaczny spadek wagi zachodzi dzięki zamkniętym w owocach enzymom, jakie pomagają w spalaniu tłuszczu w organizmie. Ostatnie badania dowiodły, iż nie istnieją naukowe podstawy do tego typu twierdzenia. Efektywność diety grejpfrutowej wiąże się zwłaszcza ze zmniejszeniem wartości kalorycznej posiłków, i również ze znacznym ograniczeniem jedzenia tłuszczów oraz cukrów.
Grejpfrut na odchudzanie
Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g mają jedynie 50 kcal), i do tego przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów oraz oczyszczają organizm – dzięki czemu spowalniają mechanizm starzenia oraz poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, więc albedo (znajdująca się w niej naryngina nieco przeczyszcza). Nie należałoby zatem pedantycznie czyścić z niej owoców, lepiej polubić jej nieco gorzkawy smak, zwłaszcza w czasie trwania diety oczyszczającej. Grejpfruty mają mały indeks glikemiczny (IG=20), i do tego dzięki zawartości pektyn obniżają poziom glukozy we krwi, są zatem owocami wartościowymi dla cukrzyków.
Dieta grejpfrutowa – na czym polega?
Dieta grejpfrutowa trwa 2 tygodnie. W przeciągu dnia zjada się 3 główne posiłki oraz 1–2 przekąski, jakie łącznie dostarczają około 800–1000 kcal. Cytrusy nie stanowią bazy codziennego menu, lecz są jego stałym dodatkiem. Są 2 rodzaje diety grejpfrutowej. Przeważnie zakłada ona zjedzenie 1/2 grejpfruta lub wypicie 1/2 szklanki soku grejpfrutowego (bez dodatku cukru!) w trakcie czy po każdym posiłku. W innej wersji poleca się konsumowanie 2–3 owoców dziennie (czy – opcjonalnie – 2–3 szklanek soku) w charakterze przekąski. W czasie diety grejpfrutowej należy znacznie zmniejszyć spożycie tłuszczów oraz złożonych cukrów, co oznacza rezygnację z potraw smażonych, czerwonego mięsa, słodyczy, masła, olejów, tłustego nabiału. Z menu trzeba również zupełnie wykluczyć sól. Posiłki trzeba jeść systematycznie, w odstępach 3–4 godzin. Nie można między nimi podjadać. Równomierne rozłożenie następnych dań winno zapewnić uczucie sytości w przeciągu całego dnia, pomimo niewielkiej wartości kalorycznej diety. Diety grejpfrutowej nie należy stosować dłużej aniżeli przez 2 tygodnie, bo nie jest ona zbilansowana – nie dostarcza organizmowi wszelkich potrzebnych składników odżywczych.
Przeciwwskazania do stosowania diety grejpfrutowej
Dieta grejpfrutowa dobra jest tylko dla osób cieszących się dobrym zdrowiem. Ze względu na jej skromny skład oraz małą wartość energetyczną nie jest polecana ludziom, jacy pracują fizycznie czy mają szczególne potrzeby żywieniowe (dzieci, kobiety w ciąży, mamy karmiące itp.). Gdyż wyciąg z grejpfruta zaburzyć metabolizm wielu leków, dieta nie jest wskazana w wypadku codziennego stosowania jakichś farmaceutyków.
Właściwości grejpfruta a odchudzanie
Grejpfrut zdobył popularność jako główny element diety odchudzającej ze względu na panujące przez lata przekonanie, iż zawiera on substancje, jakie przyspieszają przemianę materii oraz poprawiają przemianę tłuszczów. Tej teorii nie udało się naukowo udowodnić. Dowiedziono jednakże szeregu prozdrowotnych właściwości grejpfrutów, jakie czynią je wskazanym elementem zdrowej diety – nie tylko takiej, jaka służy utracie niepotrzebnych kilogramów.
Grejpfruty stanowią bardzo bogate źródło witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Systematyczne jedzenie tych cytrusów wspomaga wytrzymałość. Ogranicza także niekorzystne działanie wolnych rodników, tym samym ograniczając zagrożenie zachorowań na raka oraz hamując mechanizmy starzenia się organizmu. Zamknięte w grejpfrutach substancje wpływają pozytywnie na układ krwionośny (m.in. zmniejszają poziom „złego” cholesterolu we krwi), wątrobę, nerki lub kondycję skóry.
Z punktu widzenia diety odchudzającej grejpfruty są właściwą pozycją w menu, gdyż dostarczają tylko 42 kcal w 100 g owocu. Składają się zwłaszcza z wody. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego na długo po spożyciu dają uczucie sytości. Mają niewielki indeks glikemiczny – małe wytwarzanie insuliny wiąże się z większym zużyciem rezerw tłuszczu. Obecne w grejpfrutach flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomagają diety oczyszczające.
Dieta grejpfrutowa – rezultaty
Stała obecność grejpfrutów w diecie służy dobremu zdrowiu oraz szczupłej sylwetce. Jednakże chociażby najzdrowszy produkt, jedzony w nadmiarze, może zaszkodzić, podobnie jak usunięcie z jadłospisu pewnych składników odżywczych. Dieta grejpfrutowa jest nieskomplikowana, stosunkowo mało sztywna oraz gwarantuje natychmiastowe rezultaty, lecz w związku z dosyć długim czasem trwania ma negatywny wpływ na zdrowie. Może wywoływać osłabienie, przemęczenie, kłopoty z koncentracją, zawroty oraz ból głowy, biegunkę czy zaparcia, zaburzenia pracy nerek oraz wątroby, odwodnienie.