Owsianka a odchudzanie

Utrata wagi jest wielokrotnie marzeniem, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Coraz częściej na odchudzanie stosowane są, zamiast sztucznych i szkodliwych składników, składniki naturalne, takie jak na przykład zielona herbata odchudzanie za pomocą tej herbaty daje jednak pozytywne rezultaty.

Orientalni twórcy medycyny naturalnej wierzyli, iż zielona herbata jest receptą na długie życie. Być może wcale nie mijali się dalece z prawdą. Zielona herbata ma bowiem dobroczynne wartości, wspierające leczenie dużej liczby chorób oraz zapobiegający wystąpieniu wielu innych. Jak wygląda kwestia zielona herbata a odchudzanie? Od niedawna wykorzystuje się zieloną herbatę jako element diet odchudzających. Czy zielona herbata odchudza? Na pewno zielona herbata wspiera odchudzanie oraz ułatwia utrzymanie wagi po diecie.

Zielona herbata a odchudzanie – działanie lecznicze

Chociaż zielona herbata nie jest środkiem na chorobę lub dolegliwość, udowodniono, iż wyróżnia się pozytywnym oddziaływaniem w walce z wieloma schorzeniami. Zielona herbata usprawnia krążenie oraz mechanizmy trawienne, wzmacnia kości oraz zmniejsza poziom cholesterolu, jaki jest zmorą społeczeństwa konsumpcyjnego. Od wieków zielona herbata jest wykorzystywana jako lekarstwa na problemy żołądkowe oraz wzdęcia. Tenże zielony gatunek herbaty jest także trunkiem polecanym cukrzykom – okazuje się bowiem, iż zielona herbata zabezpiecza przed skokami cukru we krwi. Prezentowana herbatka zielona zawiera w swoim składzie ważne dla naszego organizmu elementy wzmacniające, więc poleca się picie zielonej herbatki każdego dnia. Jednakże właściwości wspierające pracę organizmu to nie koniec dobrodziejstw wynikających z zielonej herbaty. Zielona herbata stanowi także ochronę przed wieloma dolegliwościami oraz schorzeniami, m.in. zawałem serca, zwężeniem się naczyń krwionośnych, i co za tym idzie, obniża się zagrożenie wystąpienia nadciśnienia. Zielona herbata może także stanąć do walki z infekcjami oraz stanami zapalnymi, i współdziałając z witaminami oraz pozostałymi elementami mineralnymi zabezpiecza organizm przed wirusami oraz zwiększa ogólną wytrzymałość organizmu. Picie zielonej herbaty wspomaga także koncentrację oraz korzystnie oddziałuje na pracę mózgu. Nadal trwają badania nad miejscem zielonej herbaty w profilaktyce nowotworów. Zielona herbata wspiera walkę z próchnicą zębów, bo ma właściwości antybakteryjne.

Zielona herbata a odchudzanie – utrata wagi

To, co najbardziej interesuje nas w zielonej herbacie, to jej działanie odchudzające. Udowodniono bowiem, iż zielona herbata pobudza przemianę materii oraz ma właściwości spalające tłuszcz, i co za tym idzie, wspiera efektywne odchudzanie. Niewątpliwie, samo picie zielonej herbaty nie starczy, żeby odchudzanie dało rezultaty – należy wspomagać się nią podczas wykonywania ćwiczeń oraz w trakcie diety. Tylko wówczas poziom spalania tłuszczu może zwiększyć się chociażby o 17 proc., aniżeli miałoby to miejsce bez wspierania się zieloną herbatką w czasie odchudzania. Ponadto, zielona herbata zmniejsza poziom lipidów, zwiększa tolerancję sportu oraz powoduje, iż szybciej się po nim regenerujemy. Dodatkowo zielona herbata efektywnie pomaga pokonać odczucie łaknienia, przez co po jej wypiciu dłużej czujemy się syci. Zielona herbata ma również właściwości dezynfekujące. Więc także ten cudowny napój przydaje się osobom pragnącym pozbyć się pomarańczowej skórki. Wykazano także, iż picie zielonej herbaty efektywnie zmniejsza zagrożenie nastąpienia efektu jo-jo. Wyjątkowe właściwości zielonej herbaty zachęcają do włączenia jej do codziennego menu (np. w zastępstwie kawy). Tym bardziej, iż zielony napój przyciąga także atutami smakowymi.

Zielona herbata w ciąży

Ciąża dla poszczególnych wiąże się z wprowadzeniem zmian w dotychczasowym jadłospisie. Dla fanek kawy oraz napojów energetycznych, zielona herbatka może okazać się dobrym substytutem, jednakże także winna być spożywana z umiarem, co znaczy około 2 filiżanek w przeciągu dnia. Ważnym elementem jest tu kofeina, której spożycie w czasie trwania ciąży winno ulec zmniejszeniu oraz nie przekraczać 200 mg kofeiny dziennie.

Zielona herbata – parzenie

Żeby zachować jak najwięcej dobrych właściwości zielonej herbaty, i również jej atutów smakowych, istotnym czynnikiem jest sam mechanizm jej przygotowania. Na filiżankę napoju, starczy 1 łyżeczka liści. Temperatura parzenia zależy od rodzaju zielonej herbaty oraz waha się w przedziale od 60 do 90 stopni Celsjusza. Ważny jest także czas parzenia, jaki winien wynosić od 1 do 3 minut. Za długi może być przyczyną charakterystycznej goryczy, jednakże im dłużej będziemy parzyć nasz napój, tym więcej pozytywnych związków będzie w naszym napoju. Czas parzenia uzależniony jest również od stopnia rozdrobnienia liści, więc niewielkie listki parzymy krócej. Dopuszczalne jest także kilkukrotne parzenie tym samych liści herbaty, dzięki czemu uzyskamy rozmaity stopień aromatu. Duży wachlarz prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty zapewnia nam możliwość dbania o zdrowie każdego dnia, równocześnie ciesząc się wspaniałym smakiem napoju. Przyrządzony napar może być spożywany jako ciepły napój, i po schłodzeniu jako baza do koktajli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here