Yerba mate jest rośliną uprawianą w Południowej Ameryce (Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj). Napój opracowany z tej ciekawej rośliny jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Mnóstwo badań klinicznych udowodniło prozdrowotnych właściwości yerba mate i jej dobroczynnego wpływu na mechanizm odchudzania. Yerba mate to odpowiednik herbatki czy kawy tradycyjnie pitej w Polsce, zwłaszcza powszechny w krajach Ameryki Południowej, na Bliskim Wschodzie: w Syrii oraz Libanie. Jest to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, parzony oraz popijany z naczyń wykonanych z owoców tykwy. Wsypuje się jej więcej aniżeli herbaty oraz często zalewa wodą. Yerba mate pije się przez rurkę. Jest to napój bardzo doceniany za swoje właściwości, ale czy yerba mate na odchudzanie jest skuteczna?
Właściwości yerba mate
Yerba mate ma mnóstwo ważnych właściwości. Przez jej wpływ na organizm rośnie wytrzymałość, poprawia się trawienie, wzmacnia koncentracja. Pomaga w oczyszczaniu organizmu przez usuwanie z niego substancji trujących. Picie yerba mate znosi przemęczenie, pobudza mózg, wspomaga odchudzanie, redukuje stres oraz pomaga w zasypianiu. Aktywną substancją znajdująca się w yerba mate jest mateina, jaka jest formą kofeiny.
Jednakże działanie yerba mate nie jest tak krótkie oraz szybkie jak kawy. Yerba mate pobudza długotrwale i ma właściwości pobudzające, przeczyszczające, ściągające, moczopędne, napotne, przeciwgorączkowe. Jest źródłem takich witamin: A, C, E, B1, B2, karotenu, kwasu pantotenowego oraz biotyny. Ma w składzie również minerały: magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, siarkę, cynk. Pozostałe składniki występujące w yerba mate to: kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholina lub inozyt.
Wpływ yerba mate na odchudzanie
Pośród wielu zalet, które ma yerba mate, rozpoznać można właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe. Zmniejsza ona poziom cholesterolu LDL oraz podnosi poziom frakcji HDL, dzięki czemu redukuje zagrożenie zmian miażdżycowych w organizmie oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Rezultaty picia yerba mate to wspomaganie odchudzania przez podwyższenie uczucia sytości i hamowania aktywności lipazy trzustkowej, jaka rozkłada tłuszcze – co wspomaga zmniejszenie ilości przyswajanych przez organizm tłuszczów. Pośród właściwości działających na odchudzanie jest wspomaganie trawienia i regulowanie poziomu cukru. Yerba mate można także zakwalifikować do produktów, jakie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze.
Jak właściwie parzyć yerba mate?
Yerba serwowana jest w naczynkach, jakie nazywają się mate i guampa. Zrobione są z tykwy, mogą być ceramiczne czy drewniane. Susz wsypuje się do 3/4 objętości, potem dobrze układa się zmielone liście i ło-dyżki. Naczynie należy ustawić w taki sposób, żeby susz utworzył skos. Następnym krokiem jest zlokalizowanie w nim rurki nazywanej bombillą, jaka służy do picia. Potem susz zalewa się wodą. Jej temperatura winna mieć od 65 do 80°C, nie może być wrząca.
Pierwsze parzenie winno być z wykorzystaniem takiej ilości wody, aby susz ją zupełnie wchłonął. Potem po odczekaniu paru minut dodaje się wody do pełna. Wysoka jakość suszu pozwoli na częste parzenie. Yerba mate można parzyć na różnorodne sposoby: metoda argentyńska oraz urugwajska różnią się pomiędzy sobą typem naczynia wykorzystanego do parzenia i sposobem włożenia bombili w susz.
Należałoby włączyć yerba mate do swojego codziennego menu oraz zastąpić nią powszechny napój, którym jest herbatka. Jednakże jaki typ yerba mate jest najlepszy? Opinie na ten temat są podzielone, wszystko zależy od gustu oraz upodobań, ponieważ rodzajów tego trunku jest niezwykle dużo.
Dla jednych najdoskonalsza będzie yerba słabsza, drudzy będą woleć bardziej wonną. Informacje o tym, jaka yerba może być dobra do naszych upodobań i jaka jest jej cena, można zaczerpnąć na forum, gdzie mnóstwo osób dzieli się własnymi uwagami na ten temat.
Yerba mate a otyłość
Otyłość jest chorobą przewlekłą, jakiej istotnym symptomem jest zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Zwykle otyłość prowadzi do podniesienia ryzyka wystąpienia miażdżycy. Mnóstwo badań klinicznych i epidemiologicznych udowodniło, iż systematyczne spożywanie yerba mate nie tylko przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, lecz także wspomaga mechanizm odchudzania. Yerba mate blokuje aktywność enzymu trawiennego – lipazy trzustkowej, jaka trawi tłuszcze. W efekcie jej zablokowania tłuszcze nie poddają trawieniu w jelicie cienkim, tym samym zmniejsza się kaloryczność posiłku. W związku z tym, yerba mate najlepiej jest pić w ciągu 30 minut od czasu zjedzenia posiłku bogatego w tłuszcze (obiad, kolacja). Związki zamknięte w mate przeciwdziałają utlenieniu cholesterolu LDL, przez co efektywnie przeciwdziałają tworzeniu się blaszki miażdżycowej, jaka zwęża naczynia krwionośne serca i mózgu, prowadząc do zawału serca czy udaru mózgu. Osoby cierpiące z powodu otyłości częściej mają kłopoty ze skórą – tworzą się stany zapalne, wytwarzane są w dużych ilościach wolne rodniki, jakie niszczą komórki skóry i włókna kolagenowe, wywołując utratę jej sprężystości i zmarszczki. Tym efektom przeciwdziała yerba mate.