herbatki na odchudzanie

Herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Pomimo iż nie zawiera składników wzmacniających, jednak ze względu na obecność witamin, składników mineralnych, jak również polifenoli pozytywnie oddziałuje na zdrowie. W licznych badaniach wykazano, że zielona, jak również czerwona herbata wspiera mechanizm odchudzania.

Zalety herbaty na odchudzanie
Właściwości herbaty zawiera mieszankę składników oraz wyciągów eterycznych, działających odprężająco oraz kojąco na nerwy, dzięki czemu efektywnie zmniejszają niepokój oraz stres po posiłku. Zrelaksowanie ciała po kolacji ułatwia również trawienie oraz w efekcie – pobudza przemianę materii.

Zalety herbaty na odchudzanie
Właściwości herbaty zawiera kompozycję składników oraz wyciągów eterycznych, działających odprężająco oraz kojąco na nerwy, dzięki czemu efektywnie zmniejszają niepokój oraz stres po posiłku. Zrelaksowanie ciała po kolacji umożliwia także trawienie oraz w efekcie – pobudza przemianę materii. Napój można zaparzyć zaraz przed położeniem się spać, jednakże najwyższą skuteczność odnotowuje się, spożywając herbatkę na odchudzanie po posiłku. Jeśli stosujesz wysokobiałkową dietę, napój tenże pomoże zapobiec zaparciom oraz niestrawności, jakie są naturalnym wynikiem spożywania większej ilości protein.

Wady herbatki na odchudzanie
Dzięki swoim właściwościom, herbatka na odchudzanie zwiększa szanse na efektywne pozbycie się nadwagi. Do trzech podstawowych kierunków działania tego środka kwalifikujemy właściwości:
– przeczyszczające,
– moczopędne,
– hamujące apetyt.
Działanie takie efektywnie oddziałuje na spadek wagi (choćby na początku), jednakże nie jest najzdrowszą receptą na utratę nadmiernych kilogramów. Mnóstwo rodzajów herbat zawiera składniki przeczyszczające, jakie zwiększają ruch jelit oraz w efekcie doprowadzają do utraty wody z organizmu. Składniki te nie powodują jednakże utraty tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, spadek wagi jest tylko czasowy i zatrzymuje się po uregulowaniu pracy jelit. Systematyczne spożywanie herbatek zawierających nadmienione składniki buduje zależność od środków odchudzających oraz sukcesywnie doprowadza do uszkodzenia systemu jelita grubego. Utrata wody wywołana oddziaływaniem przeczyszczającym oraz moczopędnym herbat na odchudzanie może doprowadzać do odwodnienia organizmu oraz w efekcie wywoływać uczucie zmęczenia, nerwowość oraz zmniejszenie efektywności organizmu. Długotrwałe odwodnienie jest jedną z przyczyn kłopotów sercowo-naczyniowych oraz pozostałych groźnych chorób. Najdoskonalszym sposobem na wydalenie z organizmu zapasu wody jest nie picie herbat odchudzających, a spożywanie dużej ilości wody. Stosowanie różnych płynów sygnalizuje ciału nieodzowność wypłukania zebranych w organizmie nadmiarów wody. Należałoby także nadmienić o działaniu herbat powodującym zmniejszenie uczucia głodu. Pohamowanie apetytu może doprowadzać do utraty nadwagi, jednakże z innej strony, wielokrotnie wywołuje apatia, zdenerwowanie oraz kołatania serca.

Zielona herbata a odchudzanie
Herbata Thea sinensis jest produktem otrzymywanym z wiecznie zielonego krzewu Camellia. Herbatka uprawiana jest w tylko 5 krajach na świecie – Indie, Chiny, Sri Lanka, Kenia i Indonezja. Najczęściej spożywanym rodzajem herbaty jest czarna, jednak wyłącznie zielona oraz czerwona herbatka wspiera mechanizm odchudzania. Prozdrowotne działanie zielonej herbaty pochodzi ze związków polifenolowych w niej zamkniętych. Liczne badania dowiodły, iż systematyczne spożywanie zielonej herbaty przeciwdziała rozwojowi nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych (stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), chorób układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca). Zielona herbatka wspiera odchudzanie oraz zapobiega otyłości. Udowodniono, iż jej picie służy stabilizacji masy ciała i przeciwdziała składaniu się tkanki tłuszczowej. Zamknięte w wywarze zielonej herbaty katechiny redukują tkankę chociażby o 50%. Co więcej, katechiny hamują zarówno wzrost komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów), jak również ich namnażanie. Polifenole zielonej herbaty hamują aktywność enzymów rozkładających węglowodany oraz tłuszcze, więc amylazy i lipazy. Zmniejszenie aktywności tych enzymów redukuje wchłanianie zarówno tłuszczów, jak również węglowodanów w jelitach. Dodatkowo zmniejsza przyswajanie cholesterolu, tym samym przeciwdziała hipercholesterolemii oraz miażdżycy.

Czerwona herbata a odchudzanie
Czerwona herbata pu-erh powstaje w efekcie krótkotrwałego mechanizmu fermentacji, podczas którego drobnoustroje rozkładają zielone liście herbaty, nadając niepowtarzalny zapach oraz smak. Ze względu na ten fakt, czerwona herbata przejawia różne właściwości w przyrównaniu do zielonej. Herbaty pu-erh wspomagają trawienie, więc polecane jest ich picie po posiłku ciężkostrawnym, bogatym w tłuszcze i zawierającym artykuły wzdymające. Czerwona herbatka wspomaga walkę z nadwagą. Liczne badania kliniczne dowiodły, iż systematyczne spożywanie herbaty pu-erh w trakcie odchudzania przeciwdziała efektowi jo-jo. Dodatkowo osoby pijące regularnie herbatę przez 1 miesiąc straciły około 5 kg.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here