Spirulina a odchudzanie

W dzisiejszych czasach otyłość obok nowotworów i depresji jest jednym z najpopularniejszych schorzeń. Obecnie na świecie jest więcej ludzi z nadwagą niż niedowagą. Według Światowej Organizacji Zdrowia otyłość jest epidemią XXI wieku i zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Obecnie dominuje styl życia pozbawiony aktywności fizycznej co przekłada się na wysokość naszej wagi. Drugim czynnikiem jest kwestia naszego codziennego żywienia. Wszechobecny dostęp do fast foodów, słodyczy oraz tłustego mięsa bardzo przekłada się na nasze zdrowie. Jeśli dotknął nas problem nadwagi warto przyjrzeć się temu co jemy lub skorzystać z gotowych receptur diet.

Dieta nisko energetyczna.
W celu redukcji masy ciała stosuje ona deficyt kaloryczny. Dla kobiet dzienne zapotrzebowanie na ilość kalorii to 1000-1200 kcal, natomiast dla mężczyzn to 1400-1800 kcal. W diecie nisko energetycznej nie przekraczamy przeważnie 1000 kcal dziennie. Zaleca się ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Przyjmujemy natomiast więcej warzyw bogatych w witaminy oraz pijemy więcej wody. Zawarty w warzywach błonnik, wypełnia żołądek i tym samym daje uczucie sytości. Dieta niskokaloryczna musi być zgodna z zasadami prawidłowego żywienia, a jej prawidłowe zastosowanie może spowodować ubytek masy ciała o ok. 10 % w pierwszym okresie. Jeśli dieta ta nie przynosi zamierzonych efektów można przejść na jej bardziej rygorystyczną odmianę. Polega ona na spożywaniu ok. 800 kcal dziennie. Stosować ją można tylko przez ok. 2-3 tygodnie.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym.
Stosując ten rodzaj diety wybieramy tylko produkty o niskim indeksie glikemicznym. Klasyfikuje on węglowodany określając wzrost poziomu glukozy po spożyciu produktu. Do produktów o wysokim indeksie zaliczamy np. biały ryż, jasne pieczywo, ciastka czy ziemniaki. Produkty poddane obróbce cieplnej również mają wyższy indeks, niż te surowe. Jedną z popularniejszych diet z tego typu to dieta doktora Montignaca.

Dieta jednoskładnikowa.
Najczęściej stosowane to diety owocowe bądź warzywne. Głównym produktem jest wtedy np. jabłko, kapusta, grejpfrut. Wadą tej takiego sposobu odżywiania jest niedostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Mono składnikowa dieta na odchudzanie zalicza się do rygorystycznych i nie powinna być przeprowadzana przez dłuższy czas.

Dieta białkowo-tłuszczowa.
Inaczej zwana jest dietą nisko węglowodanową, optymalną lub Atkinsa. Jest ona uboga w błonnik pokarmowy, flawonoidy, witaminy oraz składniki mineralne. Jednocześnie zawiera dużo tłuszczu zwierzęcego oraz cholesterolu pokarmowego i żelaza. Dłuższe stosowanie tej diety może doprowadzić do ketozy oraz ryzyka wystąpienia miażdżycy ze względu na ilość cholesterolu lub kamicy nerkowej na skutek ubytku wapnia z kości.

Dieta rozdzielna.
Ta dieta nie zezwala na spożywanie podczas jednego posiłku różnorodnych produktów. Przykładowo w diecie Montignaca nie możemy łączyć węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami. W diecie Daimondów z kolei nie łączymy białek z węglowodanami.

Głodówka.
Jest szczególnie groźnym sposobem na redukcję masy ciała. Powoduje znaczny spadek wagi w trakcie jej stosowania. Spadek ten jest wynikiem wzrostu stężenia związków ketonowych w organizmie, co przekłada się na brak apetytu. Podczas stosowania głodówki dochodzi do wielu zaburzeń w organizmie, gorzej pracuje serce, wątroba, jelita oraz nerki. Pojawiają się również zaburzenia wodno-elektrolitowe, niedobór magnezu, potasu i sodu. Oprócz spadku masy ciała również organizm gubi wodę i tzw, beztłuszczową masę ciała. Nierozważne stosowanie głodówki może się skończyć ciężką chorobą, a nawet zgonem.

Korzyści z redukcji masy ciała jest mnóstwo. Obojętnie czy jest to leczenie farmakologiczne czy też dietą na pewno można odczuć pozytywne skutki. Odchudzanie prowadzi do poprawy parametrów metabolicznych i zmniejsza ryzyko chorób serca. Jeśli nie chcemy korzystać z konkretnego rodzaju diety, warto wprowadzić do swojej codzienności kilka zdrowych nawyków. Zamiast trzech posiłków zjadanych tradycyjnie, podzielmy je sobie na pięć mniejszych. Białe pieczywo zastąpmy razowym, nieoczyszczona mąka zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika. Zrezygnujmy również z napojów gazowanych i słodzonych. Wszechobecny cukier lub aspartam nie sprzyjają prawidłowej wadze. Wprowadźmy do jadłospisu więcej warzyw i owoców. Zamiast słodkiego batonika, wybierzmy marchewkę czy jabłko. Fruktoza w nim zawarta znakomicie zastąpi ochotę na słodkie produkty. Do zdrowych nawyków, wprowadźmy również aktywność fizyczną. Codzienny spacer, czy chociażby zamiana samochodu na komunikację miejską może przynieść pozytywny skutek. Jeśli nie możemy przekonać się do uprawiania sportu, zapiszmy się chociaż na basen. Pływanie w szczególności jest wskazane dla osób, które mają siedzącą pracę. Znakomicie odciąża ono kręgosłup.
W walce z nadwagą warto poradzić się dietetyka. Obecnie na rynku usługowym jest duży wybór specjalistów. Dobry dietetyk na pewno ułoży nam jadłospis, który bezpiecznie pozwoli pozbyć się dodatkowych kilogramów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here