Płatki owsiane a odchudzanie

Bardzo popularna owsianka spożywana w codziennej diecie w różnych formach, stała się niejako podstawowym składnikiem większości diet odchudzających. Dlaczego owsianka jest tak popularna, jakie ma właściwości, czy warto ją jeść i czy spożywane płatki owsiane na odchudzanie są skuteczne? Na te i inne pytania postaramy się szczegółowo odpowiedzieć w poniższym tekście.

Płatki owsiane to niezwykle zdrowy produkt. Zalicza się je do jednych z głównych najzdrowszych pokarmów świata. Mają one na prawdę sporo właściwości, są niezaprzeczalnie nieocenionym źródłem wielu wartościowych substancji, które to są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, i co ważne, ich spożywanie w codziennej diecie przynosi szybko pożądane efekty.

Owies to najbogatsze
Oto kilka zalet spożywania płatków owsianych:
– owies jest najbogatszym ze wszystkich zbóż źródłem białka,
– płatki owsiane zawierają spora ilość aminokwasów,
– są bogatym źródłem błonnika – dzięki zawartości beta -glukanu wytwarza się z płatków owsianych żel (oporny na działanie enzymów trawiennych), który to z kolei w skuteczny sposób osłania przewód pokarmowy,
– dostarczają dużo witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki organizmu, spowalniającym procesy starzenia się organizmu,
– dostarczają również kwasów tłuszczowych zapobiegających powstawaniu wszelkich zakrzepów,
– skutecznie nawilżają skórę,
– dają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość,
– przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, dobrze wpływają na układ nerwowy,
– poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci,
– wzmacnia układ immunologiczny,
– chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji niwelują ryzyko wystąpienia zawału serca lub też udaru mózgu,
– minimalizują ryzyko zachorowania na astmę,
– obniżają ciśnienie krwi,
– zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym między innymi cynk, mangan, fosfor, magnez,
– mają właściwości probiotyczne – są pożywką dla dobrych bakterii,
– zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego,
– są bardzo bogatym źródłem magnezu, który pozytywnie wpływa na nasze nerwy i wzmacnia mięśnie naszego organizmu,
– poprawiają trawienie, metabolizm,
– pomagają w walce z depresją, dodają energii,
– wspomagają spalanie tłuszczu,
– dostarczają sporą ilość wartości odżywczych przy stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii,
– wspierają utrzymania prawidłowej masy ciała.

Na rynku mamy bardzo łatwy dostęp do płatków owsianych, są one dostępne w każdym sklepie spożywczym. Możemy spotkać się z trzema rodzajami płatków owsianych, wszystkie z nich jednak mają taką samą wartość i zawartość substancji odżywczych, a różnią się tylko pod względem sposobu ich otrzymywania i są to:
– płatki owsiane zwykłe- wytwarzane z całego ziarna, obtłuszczonego (wymagają gotowania),
– płatki owsiane górskie – produkowane z łamanego lub też krojonego ziarna (wystarczy je jedynie zagotować),
– płatki owsiane błyskawiczne – otrzymywane z krojonego ziarna i dodatkowo poddawane są obróbce hydrotermicznej (gotowe do spożycia na zimno).

W jakiej formie spożywać płatki. Najlepszym sposobem będzie przygotowanie tak zwanej sałatki owsianej i spożywanie jej na śniadanie.
Oto wskazówki jak je przygotować:
– niewielką ilość płatków owsianych wsypać do miseczki i zalać przegotowaną, chłodną wodą,
– tak przygotowaną owsiankę zostawić na noc,
– rano do owsianki dołożyć według upodobania, na przykład: owoce, orzechy, słonecznik, pestki z dyni,rodzynki, miód, żurawina i tym podobne,
– następnie zalać wodą, mlekiem lub też jogurtem, kefirem, maślanką i gotowe.
Tak przyrządzona owsianka z płatków owsianych, da nam zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień. Jest to na prawdę bardzo szybki sposób na bardzo pyszne i co ważne, pożywne śniadanie. Płatki owsiane mają same zalety, są niedrogie, smaczne i bardzo łatwe w przyrządzaniu, dlatego na prawdę warto po nie sięgać.

Płatki owsiane na odchudzanie są takie dobre – dlaczego? Oto kilka powodów:
– hamują przede wszystkim apetyt,
– mają niski indeks glikemiczny, nie powodują skoków insuliny,
– już niewielka ilość płatków owsianych zaspokaja nasz głód, ponieważ płatki pęcznieją nam w żołądku, pozostawiając przyjemne uczucie sytości,
– są stabilnym źródłem glukozy,
– poprawiają perystaltykę naszych jelit, pozbywają się skutecznie złogów w jelitach, zbędnych produktów przemiany materii i nagromadzonych toksyn w naszym organizmie.

Na sam koniec nie sposób nie wspomnieć o tym, iż spożywanie płatków owsianych w codziennej diecie, niejako wymusza na nas, to aby dostarczać do organizmu większą ilość płynów. Bowiem jak zostało wcześniej wspomniane, płatki owsiane zawierają sporą ilość błonnika, dlatego woda jest tu jak najbardziej wskazana, można także sięgnąć po ziołowe herbatki. Inną istotna kwestią jest fakt, iż również nadmiar spożywanych płatków owsianych może szkodzić, bowiem płatki owsiane w dużych ilościach powodują częstokroć wzdęcia i niestrawności. Dlatego ważny jest też umiar w spożywaniu płatków owsianych i lepiej jeść częściej po trochę niż duża ilość na raz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *