Chrom na odchudzanie

Kurkuma jest jedną z najważniejszych przypraw w kuchni indyjskiej. W tamtejszych krajach dodaje się ją niemalże do wszystkich potraw, uzyskując za jej sprawą ich intensywny i bardzo charakterystyczny aromat. Kurkuma odnalazła się także w typowej kuchni polskiej. Bardzo często dodajemy ją do zwykłego białego ryżu, zmieniając z jej pomocą jego kolor i nadając mu przyjemnej żółtawej barwy, a także podkreślając jego smak i zapewniając mu bardzo intensywny aromat. To także główny składnik popularnej mieszanki przypraw „curry”, której wszyscy używamy bardzo często. Mimo iż możemy mieć pojęcie o pewnych zdrowotnych właściwościach tej żółtej przyprawy, czy kiedykolwiek myśleliśmy o tym, że dzięki niej zdołalibyśmy szybciej tracić swoje zbędne kilogramy? A tak właśnie może się stać! Bo kurkuma na odchudzanie sprawdza się tak dobrze, jak nic innego.

Kurkumę czasem nazywa się również szafranem indyjskim, jednakże to określenie nie jest zbyt często używane. To typowa przyprawa indyjska, wykazująca się charakterystycznym dla tej kuchni, bardzo przyjemnym aromatem i wyjątkowym specyficznym smakiem. Pozyskuje się ją z rośliny o nazwie ostryż długi. W procesie jego suszenia uzyskuje się specjalny proszek, który dzięki swojej sypkiej strukturze może być używany w roli przyprawy. Bardzo charakterystyczną cechą kurkumy jest także jej piękny żółty kolor. Dodawana do potraw i dań zmienia ich barwę na lekko złotawą i niezwykle apetyczną. Mimo iż przyprawa ta ma bardzo charakterystyczny smak, jest on jednocześnie na tyle delikatny, że spokojnie można jej używać wyłącznie w celu zmiany zabarwienia dania. Niektórzy dodają ją nawet do ciast i wypieków. Kurkuma odgrywa w nich rolę naturalnego barwnika, mogącego wspaniale zastąpić wszystkie chemiczne substancje, używane w celu zadbania o wygląd potrawy.

Za przepiękny, lekko żółty kolor tej przyprawy odpowiada związek o nazwie kurkumina. To naturalny barwnik, wykazujący się szerokim wachlarzem ciekawych właściwości odżywczych. Udowodniono bowiem, że kurkumina potrafi zwalczać komórki nowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na różne odmiany raka, a także wspierając leczenie chorujących już pacjentów. Związek ten hamuje również rozwój wirusów i bakterii, stanowiąc dodatkową barierę ochronną dla całego organizmu, poprawiając działanie układu immunologicznego i w naturalny sposób lecząc różne infekcje – przeziębienia czy grypę. Potencjał kurkuminy wynika również z jej przeciwutleniającego działania. Hamuje ona rozwój wolnych rodników i zmniejsza ich ilość w organizmie, co z kolei zapewnia człowiekowi lepszy wygląd, dbając przede wszystkim o prezencję skóry. Im mniej jest tych wolnych rodników, tym skóra wolniej się starzeje. A na takim efekcie zależy dosłownie każdej dbającej o siebie dorosłej osobie.

Kurkuma na odchudzanie – jak ta przyprawa może natomiast pomóc w zwalczaniu wszystkich nadprogramowych kilogramów? Każdy, kto odkryje jej główne właściwości, uzna ją za produkt wartościowy dla ogólnego zdrowia, ale jak to wszystko ma się do samego odchudzania? Otóż dietetyczne działanie zapewnia kurkumie jej naturalny barwnik. Kurkumina jest substancją wykazującą się czynnym i bardzo intensywnym działaniem na ludzki organizm. Liczne badania potwierdziły, iż spożywana regularnie może przyczynić się do szybszego redukowania masy ciała. Doskonale usprawnia także całą wątrobę, dlatego powinni po nią sięgać ludzie, którzy często zaglądają do kieliszka. Kurkumina może również podwyższyć produkcję żółci, co w efekcie pozwala na usprawnienie pracy metabolizmu i szybsze usuwanie tkanki tłuszczowej. Nie są to wbrew pozorom informacje wyssane z palca. Trzy lata temu pewna grupa naukowców postanowiła przeprowadzić rzetelne badania nad działaniem kurkuminy. Wzięło w nich udział kilkadziesiąt chętnych osób, które w trakcie trwania badania zmieniły swoją dietę, włączając do niej zalecone dawki kurkuminy. W efekcie w ciągu dwóch miesięcy wszystkim im udało się zmniejszyć swój obwód w pasie i stracić od kilku do kilkunastu kilogramów.

Kurkuma na odchudzanie będzie świetnym wyborem, ale jednak skład przypraw występujących pod tą nazwą, dostępnych w naszych supermarketach i sklepach spożywczych, przeważnie pozostawia wiele do życzenia. Na próżno szukać w nim jakiś specjalnie wysokich dawek kurkuminy. Zazwyczaj w gotowych mieszankach jest jej na tyle niewiele, że po prostu nie może ona w jakikolwiek bardziej zauważalny sposób wpłynąć na stan organizmu. Aby skorzystać na dietetycznych właściwościach kurkumy, najlepiej przyjmować ją pod postacią specjalnych kapsułek. Typowe produkty farmaceutyczne muszą zawierać jej większe ilości, gdyż w przeciwnym wypadku nie zostałyby dopuszczone do sprzedaży. A gdzie można dostać takie tabletki? Czasami są one dostępne w zwykłych aptekach, ale jeśli tam ktoś nie zdoła ich kupić, zawsze może przejść się do sklepów z suplementami kierowanymi do sportowców. Tylko odpowiednie stężenie kurkuminy zapewni suplementowi odpowiednie właściwości. A te z kolei wspomogą cały proces odchudzania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here