Co jeść, żeby chudnąć?

Problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała dotyczą coraz większej ilości osób na całym świecie. Mówi się wręcz o epidemii i coraz częściej w mediach porusza się tą tematykę. Podejmowane są starania o to, żeby nauczyć ludzi dokonywania dobrych wyborów żywieniowych, aby mogli zapewnić sobie oraz swoim rodzinom lepsze zdrowie. Z nadwagą oraz otyłością związanych jest bardzo wiele chorób. Wiele osób ma problemy z układem krążenia i cierpi na wysoki poziom cholesterolu. To może przyczyniać się do miażdżycy a po wielu latach może doprowadzić do zawału mięśnia sercowego. W dodatku wraz z rosnącą masą ciała rośnie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Jest to bardzo uciążliwa choroba, z którą wiąże się konieczność systematycznego pomiaru poziomu cukru we krwi. Najczęściej chorzy są zmuszeni do przyjmowania zastrzyków insuliny do końca życia. Dlatego zdecydowanie warto podjąć działania zmierzające do poprawy stylu życia na zdrowszy. To pozwoli ludziom na cieszenie się życiem przez dłuższy czas. Osoby o prawidłowej masie ciała nie tylko czują się lepiej i są zdrowsze, ale też ich średnia długość życia jest wyższa niż osób otyłych i z nadwagą.

U większości osób problemy z wagą są spowodowane właśnie nieodpowiednim stylem życia, na który składają się niska aktywność fizyczna oraz nieodpowiednia dieta. Najogólniej rzecz ujmując spożywają więcej kalorii z pożywienia niż są w stanie spalić w ciągu całego dnia. Z tego też powodu nadmiar tych kalorii jest w organizmie kumulowany w postaci tkanki tłuszczowej. Jest to efekt ewolucyjny, który pozwalał ludziom przeżyć, kiedy po okresach obfitości przychodził czas głodu. Wtedy te nadmiary tkanki tłuszczowej były spalane. W dzisiejszych czasach jednak większości ludzi ten problem nie dotyczy i dostęp do żywności mamy zawsze. I chętnie z tego korzystamy. Dlatego należy nauczyć się wybierać taką żywność, która będzie korzystnie wpływać na wagę.

To, co każdy może zrobić dla swojego zdrowia, to wprowadzenie do diety zdecydowanie większych ilości warzyw oraz owoców. Jeśli chodzi o aktualne zalecenia dietetyczne i opublikowaną przez specjalistów piramidę żywienia to warzywa i owoce znajdują się u jej podstawy. Są to produkty, które powinno się jeść często i w dużych ilościach. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie posiadają zbyt wielu kalorii, dzięki czemu nie będą dostarczać zbyt dużo energii. W dodatku posiadają duże ilości błonnika, a ten składnik pomaga w odczuwaniu większego poziomu nasycenia po posiłku. Zarówno warzywa, jak i owoce nadają się do tego, żeby jeść je na surowo. I w przeważającej liczbie przypadku to właśnie w ten formie będą najlepszym i najzdrowszym wyborem. Ponieważ zawierają bardzo duże ilości witamin, których największe poziomy są właśnie w świeżych produktach. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby warzywa wykorzystać także do tego, by przygotowywać z nich bardzo zdrowe i smaczne zupy na odchudzanie. Nie należy przejmować się tym, że część witamin może ulec zniszczeniu w trakcie gotowania. I tak zostaną dostarczone w odpowiednich ilościach. A ogromną zaletą jedzenia zup jest to, że w tej formie dla wielu osób warzywa są zdecydowanie łatwiej strawne.

Oczywiście należy także uważać na to, co jeszcze, oprócz warzyw, dodaje się do odchudzających zup. Większość osób przyzwyczajona jest do tego, żeby zupy gotować na wywarze mięsnym. Oczywiście nie jest to zabronione, ale zdecydowanie lepiej jest wybierać chude mięsa, a więc kurczak czy indyk. Lepiej zrezygnować z wieprzowiny, kaczki i gęsi, ponieważ mają one zdecydowanie za dużo tłuszczu i będą przeszkadzać w odchudzaniu. W dodatku zup, które stosuje się w diecie odchudzającej, lepiej jest nie zabielać śmietaną. Można zostawić zupę czystą, a jeżeli koniecznie chcemy ją czymś zabielić to można użyć w tym celu jogurtu. Posiada on zdecydowanie mniej tłuszczu niż śmietana, a przy okazji dostarcza dobrej jakości białka oraz jest dobrym źródłem wapnia w diecie.

Oprócz gotowania zup z warzyw można robić naprawdę bardzo dużo fajnych rzeczy. Wcale nie trzeba się ograniczać do surówek, które stanowią dodatek do obiadu. Można próbować dodawać warzywa do bardzo wielu potraw, które znamy i lubimy. Nie trzeba zmieniać swoich przyzwyczajeń w sposób diametralny i gwałtowny. Można zacząć od modyfikacji aktualnych potraw na zdrowsze wersje. I tak, jeśli ktoś lubi jeść kotlety z mięsa mielonego wołowego, to może zrobić je z mięsa drobiowego, a dodatkowo zetrzeć na drobnej tarce kawałek marchewki lub selera. W ten sposób znany i lubiany kotlet nabierze zdrowszego charakteru. A zamiast obtaczania go w bułce tartej i smażenia na patelni przepełnionej tłuszczem, można ułożyć uformowane kotlety na blaszce i upiec je w piekarniku. Z pewnością taki nowy smak zachwyci każdego.

Oprócz warzyw należy także wybierać produkty, które nie zawierają tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zdecydowanie lepszym wyborem są oleje roślinne. Posiadają one bowiem lepsze dla zdrowia tłuszcze. Warto także wybierać produktu pełnoziarniste zamiast tych wyprodukowanych z białej mąki. W ten sposób odchudzanie stanie się niezwykle proste i efektywne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *